"אפשר לקבל שקט פה?"- לפרשת וישב

החיים מלאים הפתעות, החיים מלאים ניסיונות, ואנחנו מחפשים קצת שקט ושלוה, אך לא מוצאים. "אין ילדים רעים – יש ילדים מאתגרים"  – כך אומרים. אך הרבה פעמים נדמה לנו, שהיינו מעדיפים ילדים קצת פחות מאתגרים, וחיים קצת יותר רגועים. למה יש כל כך הרבה בעיות בעבודה, ובמשפחה, עם עצמנו, ועם הסביבה, ולמה אי אפשר שתהיה קצת שלווה?

כדי למצוא מענה לקושי הזה, עלינו להקשיב להבנה עמוקה, שהיא מפתח גדול לחיינו, והיא רמוזה בדברי חז"ל לפרשתנו.

גם יעקב אבינו בפרשתנו פרשת וישב, ביקש לישב בשלווה. אך בעיני הקב"ה זה לא מצא חן: "ביקש יעקב לישב בשלוה – קפץ עליו רוגזו של יוסף. אמר הקב"ה: לא דיין לצדיקים מה שמתוקן להם לעולם הבא, אלא שמבקשים לישב בשלוה בעולם הזה?!"

קשה מאד להבין מה הבעיה ברצון של יעקב לקצת שלווה. יעקב עבר כל כך הרבה גלגולים קשים בחייו, אחיו שרצה להורגו, ולבן שמרמה אותו, המתח בתוך ביתו, ושוב אחיו מאיים, וצרת דינה ועוד. אז לא מגיע לו קצת שקט? מה רע בכך?

התשובה פשוטה: לכל מקום הכללים שלו, הדרישות שלו, ומי שמתנהג לפי כללים אחרים עלול לסבול מאד. אם תלך למקום חם, עם חליפת שלג יש להניח שתסבול מאד, והוא הדין אם תלך לחרמון באמצע החורף, עם מכנסיים קצרים וסנדלים.

אותו הדבר בענייננו: יש שני עולמות, עולם הזה ועולם הבא, הפרוזדור והטרקלין. לכל עולם המטרה שלו והכללים שלו, ומי שמתנהג לא לפי הכללים של אותו עולם, באופן טבעי סובל. העולם הבא הוא עולם המנוחה והשכר, ואילו העולם הזה הוא עולם ההתקדמות. בעולם הזה העולם שלנו, אנחנו כל הזמן בהתמודדות עם כוחות שליליים בתוכנו ומסביבנו, שמנסים להוריד אותנו למטה, ולמה? כדי לאתגר אותנו ולהוציא מאיתנו דברים חדשים יותר, טובים יותר.

כמו בכל מלחמה חשוב להיות כל הזמן בכוננות, בפעילות, ואף ביוזמה התקפית. אם אתה מדמיין לעצמך שכבר יש שלום אתה עלול לספוג מכות הרבה יותר קשות, וכך אולי תתעורר. זה מה שקרה לנו במלחמת יום כיפור,  וכן באשליית השלום האחרונה. העיקרון הזה שכל הזמן עליך להיות קשוב להתחדש ולהתפתח נכון גם לכל חברה מסחרית שמצליחה ורוצה להמשיך להצליח, ובוודאי גם לכל אחד מאיתנו, בחייו האישיים והמשפחתיים.

יעקב אבינו מן הסתם לא רצה לישון כל היום, הוא רצה כנראה לעבוד את ה' בנחת עם ביתו ומשפחתו, ולהמשיך את מה שאבותיו הקדושים לימדוהו. כמו שנאמר: "וישב יעקב בארץ מגורי אביו". אך מה לעשות והאתגרים של יעקב, אינם האתגרים של אבותיו, והוא חייב כל הזמן להתפתח ולחדש דברים שמתאימים לו לתקופתו ולמשפחתו.

יעקב עומד מול התמודדות הרבה יותר מורכבת משל אבותיו. הם נאבקו אמנם ברע, אך הרע היה מחוץ להם – אבימלך ופרעה. הרע שהיה בתוכם פרש מהם, כמו עשיו וישמעאל. ואילו יעקב הוא כבר מנהיג של שבט, של ציבור, ופה זה הרבה יותר מורכב, ודורש דברים חדשים עוד ועוד. וכנראה שכשביקש לישב בשלווה, ולא היה קשוב מספיק למציאות החדשה, ולחידושים שהיא מבקשת. באופן טבעי, הגיעה המכה של יוסף.

ברוך ה' גם מהמכה הזו הוא קם, ודברים חדשים, וכוחות חדשים התגלו בשבט: "ותחי רוח יעקב אביהם". ועם ישראל – הוא יעקב חי, ושר בכל מוצאי שבת לקראת השבוע החדש והאתגרים החדשים: "אל תירא עבדי יעקב."

אבל אנחנו צריכים לזכור את הלקח: לא לבקש לישב בשלווה בעולם הזה, אלא כל הזמן להתקדם להתפתח ולהתחדש .

שבת שלום

Bazaq Sig 1.5.1

כתבה מעניינת:

תהיה אתה – פרשת נשא

אנחנו רוצים להיות מי שאנחנו. חולמים לבטא את הייחודיות ואת האותנטיות שלנו, ולא לחקות אחרים. …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *